Statenfractie Noord-Holland op bezoek in de regio

geplaatst in: Nieuws | 0

Op zaterdag 7 september heeft de fractie van de VVD Noord-Holland een bezoek gebracht aan de VVD-raadsfracties uit de regio Westfriesland. In de raadszaal van de gemeente Drechterland ontstond een boeiend gesprek, waar het vooral ging over woningbouw, bereikbaarheid en de financiële positie van gemeentes.

Contactpersoon voor de regio Bas de Wit kijkt terug op een goede bijeenkomst: “Het is de kracht van verbinding die ons als VVD effectief maakt. Het is mooi dat wij als Statenfractie vandaag allemaal hebben gehoord wat er speelt in de regio Westfriesland en hoe we elkaar kunnen helpen. Uiteindelijk doen we het samen voor onze inwoners en bedrijven.”

Woningbouwbeleid biedt kansen

Het thema woningbouw verdiende de meeste aandacht in het gesprek. Woordvoerder Wonen, Joost van Gilse, kreeg waardering voor het verruimde ruimtelijke beleid voor meer woningbouw op het platteland, zodat ook in de Westfriese dorpen en kernen meer woningbouw mogelijk is. Dit is niet alleen belangrijk vanwege de woningnood, maar ook om de leefbaarheid op het platteland te versterken. Hand-in-hand met de woningbouw gaan investeringen in bereikbaarheid, waarvoor de Westfriese fracties hun plannen en prioriteiten hadden gebundeld in een mobiliteitsvisie voor de regio. Deze visie is overhandigd aan de Statenfractie en nodigt uit tot vervolggesprek. 

Gemeentelijke meerjarenbegroting blijft zorgpunt

Beide onderwerpen, wonen en bereikbaarheid, vragen veel geld van gemeenten en provincie, terwijl de financiële posities kwetsbaarder worden. Het wordt moeilijker en moeilijker om een sluitende meerjarenbegroting af te geven als gemeente. Financieel woordvoerder Marianne Poot erkende deze zorg en deed een goed voorstel: “Laten we voorbeelden delen van uitgaven die gemeenten niet meer kunnen doen, omdat er bezuinigd moet worden. Dit maakt de pijn inzichtelijk en versterkt de lobby richting het ministerie over de financiering van gemeenten.” 

De Westfriese raadsfracties bedanken de Statenfractie voor hun tijd en het goede gesprek. Vanzelfsprekend blijven we met elkaar in contact over onderwerpen waar we elkaar als gemeenten en provincie kunnen versterken of helpen. 

Statenfractie Noord-Holland op bezoek in de regio

Statenfractie Noord-Holland op bezoek in de regio