Geslaagd debat over de agrarische sector in Enkhuizen

geplaatst in: Nieuws | 0

Op vrijdag 10 maart organiseerde de VVD Westfriesland een debat over de agrarische sector in samenwerking met Enza Zaden in Enkhuizen. Ongeveer 50 aanwezigen genoten van een op momenten stevig debat waar de verschillen tussen de aanwezige partijen duidelijk naar voren kwamen.

Luuk van der Pal (CFO Enza Zaden) opende de avond. Hij benadrukte het belang van samenwerking tussen bedrijfsleven en politiek: Enza Zaden wil graag de politiek goed informeren over de ontwikkelingen in de sector, zodat politici de juiste keuzes kunnen nemen. De VVD Westfriesland onderstreept dit, en zal de samenwerking met het Westfriese bedrijfsleven blijven zoeken.

Daarna was de vloer aan de dame en heren politici. De aanwezige sprekers waren Rien van der Velde (PvdA), Helma Lodders (VVD), Tjeerd de Groot (D66) en Hermen de Graaf (CDA). Door de verschillende inzichten van de partijen ontstond een boeiend debat over het Europese landbouwbeleid, de regeldruk in de sector en het huisvesten van arbeidsmigranten.

Na de pauze kregen aanwezigen de gelegenheid om vragen aan de sprekers te stellen. Er werden vragen gesteld over de ganzenproblematiek, zonneweides, de afhankelijkheid tussen platteland en stad in het kader van het milieu en de digitale bereikbaarheid van het platteland. Helaas kwamen wij niet aan alle vragen toe, maar gelukkig bleven de politici bij de borrel nog even hangen om mensen alsnog de gelegenheid te geven hun vraag te stellen.

Het bestuur kijkt terug op een geslaagde avond en hoopt dat de aanwezigen genoten hebben van de discussie en nieuwe inzichten hebben opgedaan.