VVD krijgt vertrouwen van de kiezers in Westfriesland

geplaatst in: Nieuws | 0

In Westfriesland heeft de VVD veel vertrouwen gekregen. De VVD is samen met de PvdA veruit als grootste uit de verkiezingen gekomen. De VVD is in drie van de zeven Westfriese gemeenten de grootste geworden.

Landelijk is de VVD tweede geworden, met vier zetels in het Europees parlement. In de regio is hetzelfde beeld te zien, want de VVD is in de andere vier gemeenten op de tweede plaats gekomen. 

‘Timmermans-effect’

De PvdA wint in de gemeente Enkhuizen met het hoogste percentage van 23 procent. In Hoorn wint de partij de meerderheid met 22 procent van de stemmen. De partij wint zowel in Stede Broec als in Medemblik met 18 procent. Deze grote overwinning is voornamelijk te danken door eurocommissaris Frans Timmermans. Hij heeft veel kiezers overgehaald om op een bekende politieke kop te stemmen.

Winst en vertrouwen

De VVD wint in de gemeente Koggenland met het hoogste percentage van 21 procent. In Opmeer wint de partij de meerderheid met 20 procent van de stemmen. De partij wint ook in Drechterland met 18,5 procent. De liberalen hebben het veel beter gedaan dan in 2014. Toen was de VVD in veel Westfriese gemeenten de derde of vierde partij.