Bas de Wit en zijn motivatie voor de Tweede Kamer

geplaatst in: Nieuws | 0

Over 3 weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Het zijn belangrijke verkiezingen voor Nederland. Veel mensen hebben het gevoel dat de politiek nu niet aan hun kant staat. En dat moet anders. Daarom heeft de politiek mensen nodig die de brug kunnen slaan tussen de zorgen van Nederlanders en oplossingen daarvoor in Den Haag. Bas de Wit (30 jaar, Andijk) is kandidaat voor de VVD op plek 48 en wil precies dit brengen: “mensen willen het gevoel dat de politiek aan dezelfde kant van het touw trekt.” Een interview met een nuchtere, gedreven en daadkrachtige politicus.

“Nederland is groter dan de Randstad. Laten we ervoor zorgen dat ook onze regio beter op de kaart komt om dingen voor elkaar te krijgen.”

Je bent relatief jong, al jaren actief voor de VVD en combineert dat met een verantwoordelijke baan. Waarom doe je wat je doet?

“Ik ben opgegroeid op het tulpenbollenbedrijf van mijn ouders. Een omgeving waar hard gewerkt wordt, waar goed volk achterom komt en waar we elkaar helpen. Bij ons thuis geldt het motto: als je iets wil bereiken, zul je daar zelf hard voor moeten werken. Het nemen van die verantwoordelijkheid heeft mij gevormd. Als er iets gedaan moet worden, draag ik mijn steentje bij. Eerst op het bedrijf thuis, later bij de voetbalvereniging op het dorp en nu in de politiek. Zonder mensen die hun schouders eronder zetten, is dit land nergens.”

En hoe ben je dan bij de politiek uitgekomen? Je had ook het familiebedrijf in kunnen gaan.

“Haha, nou, ik vind het nog steeds mooi om af en toe op de trekker te zitten met bollen rooien of te helpen met tulpen selecteren. Daarom is het ook mooi dat mijn broer het bedrijf overneemt. Maar al vrij jong wist ik dat mijn ambitie meer in de politiek lag. Ik vind het belangrijk dat in de politiek het geluid van de hardwerkende Nederlander meer gehoord wordt. Mensen die een drukke baan hebben, om hun familie denken en zaterdag op het sportveld staan als coach van het team van hun zoon of dochter. Dat zijn dus precies de mensen die Nederland mooier maken. En ik vind dat de overheid meer op deze mensen moet vertrouwen in plaats van op papier vanuit Den Haag beleid te maken dat in de praktijk hun probleem niet oplost.”

En waarom dan jouw ambitie voor de Tweede Kamer?

“Juist in een tijd waarin mensen niet altijd ervaren dat de politiek aan hun kant staat, wil ik bijdragen aan herstel daarvan. Neem nu onze regio, Noord-Holland Noord. In onze regio werken we hard, regelen we het zelf en drinken we daar een borrel op bij een goed resultaat. En dat is hartstikke belangrijk. Maar soms vergeten we om hulp van de politiek te vragen waar dat nodig: het versnellen van de woningbouw, oplossen van de problemen op het volle elektriciteitsnet en verbeteren van de bereikbaarheid. Dat redden we niet alleen. Ik vind dat Den Haag daar meer in kan betekenen, bijvoorbeeld door meer huizen te bouwen in dorpen en te blijven investeren in alle vormen van vervoer omdat nu eenmaal niet iedereen met de trein naar het werk kan. Nederland is groter dan de Randstad. Laten we ervoor zorgen dat ook onze regio beter op de kaart komt om dingen voor elkaar te krijgen.”

Dat zijn lastige onderwerpen, waar diverse politieke partijen anders over denken. Hoe maak jij het verschil?

“Kijk, ik denk dat mensen wel klaar zijn met dat onderlinge gedoe in de politiek. Laten we gewoon weer wat klaarspelen voor de mensen in het land. Dat is misschien niet makkelijk, maar daarvoor zitten we er toch in de politiek? In mijn baan bij ABN AMRO begeleid ik bedrijven in het MKB die door een moeilijke tijd gaan. Soms komt dat omdat klanten andere wensen hebben, dan weer omdat alles zo duur is geworden of omdat het bedrijfspand is afgebrand. Dat is ook niet altijd makkelijk, en soms loopt het ook niet goed af. Kern van de zaak is dat ik met mijn klanten goed de oorzaak van de problemen beoordeel, zoek naar opties voor verbetering en uiteindelijk aan de slag ga met de beste optie voor de toekomst. Volgens mij kan Den Haag ook meer van die aanpakkersmentaliteit gebruiken.”

Bas staat op plek 48 van de VVD-lijst. Door op hem te stemmen, help je mee om de belangen van onze regio in Den Haag te laten doorklinken. Ga jij stemmen? Stem lijst 1, plek 48.